Featured Post

Адолф Хитлер и Християнството

Денацификация – (на немски: Entnazifizierung) — комплекс от мерки за изчистване на всички сфери на обществото от националсоциалистическата и...

Saturday, December 8, 2018

R.A.C. енциклопедия - част пета

Бранникъ (Brannik)

Бранникъ (Brannik) е българска RAC/Ой! група, която носи името на българската националсоциалистическа младежка организация „Бранник“. Тя е основана през втората половина на 1990–те години в град Плевен. Бандата има два студейни албума и един сплит. Първият им албум е "Дългъ и Честь" от 2002г., а вторият "Стани един от нас" от 2008г. (И двата албума са записани и издадени от C18 - България). Сплит албумът BG Oi Split от 2002г. е съвместен със Сливенската Hatecore/RAC банда Гордост, издаден от лейбъла RAC Records. Песните Добро И Зло (Good And Evil) и Да Живей България (Long Live Bulgaria) са включени в компилацията Soundtrack for a White Revolution, издадена от Sniper Records през 2008г. Друга тяхна песен - "Бранник", от албума Дългъ и Честь е включена в компилацията Blood & Honour vol. C18-Whatever it takes! издадена от ISD Records през 2004г.

Бандата има собствен открояващ стил и звучене, но членовете и не крият, че са повлияни силно от групи като Skrewdriver, Stahlgewitter и Landser. Песента на Бранникъ - Футболно Насилие (Football Violence) е кавър на немската класика Hooligans, на легендарните Störkraft. Групата свири основно в България, но е имала концерти и в съседна Сърбия.Дискография: Дългъ И Честь (Duty And Honour)

01. Футболно Насилие (Football Violence)
02. Смрад (Stink)
03. Българино Събуди Се (Bulgarian - Wake Up)
04. Ние Сме Скинхедс (We Are Skinheads)
05. Таранбука (Savage)
06. Стисни Змията (Smash The Snake)
07. Да Живей България (Long Live Bulgaria)
08. Войни На Тангра (Warriors Of Tangra)
09. Бяла Мощ (White Power)
10. Официален Дразнител (Official Annoyer)
11. Добро И Зло (Good And Evil)
12. Циганска Сган (Gypsy Scum)
13. Невидим Враг (Invisible Enemy)
14. Скинхедс (Skinheads)
15. Бранник (Brannik)

CD 2 - Стани Един От Нас (Become One Of Us)

01. Дългъ И Честь (Duty And Honour)
02. Истинско Щастие (Real Happiness)
03. Бой До Смъртъ (Fight To Death)
04. Нашата Сила (Our Power)
05. Страна На Края На Европа (A Country At The End Of Europe)
06. Медийни Лъжи (Media Lies)
07. Стани Един От Нас (Become One Of Us)
08. Обществена Зараза (Social Infection)
09. В Гъзъ (In The Ass)
10. Зовът На Кръвта (The Call Of Blood)

Orlik

Ранните 90-те включват музикална революция в Чехия и експлозия от нови банди, концентрирани не само в Прага, столицата, но и разпръснати в цялата територия, но групата, за която трябва да се говори повече, без съмнение е Orlik. Днес може да се разхождате по всяка улица в тази страна и да попитате някой над 20 години дали знае песен на Orlik и отговора със сигурност ще е да. Orlik са първата 100 % скинхед банда в Чехия. Създадени през 1987 г. от Даниел Ланда и Давид Маташек, групата не е особено известна преди 1990 г. , когато издават първата си работа, озаглавена 'Oi! - Milos Frýba for president!’. Нещо любитно - Милош Фруба е бил известен телевизионен водещ през 6о-те. Техният звук е суров Oi! С елементи от фолк и мелодични ритми в някои от техните песни. Техният първи албум съдържа повече от 15 песни и от моята гледна точка съдържа един от най- значителните музикални материали на чешката сцена, централната част от LP – песните 'Oi! Oi! Oi!', 'Pernik', 'Orlik', 'Faschos’ и 'Skinheadskej stat', са шедьоври…без да забравяме и други песни от същият албум 'Skinhead', 'Euroskin' and 'Vozoba hradba', които за мен са страхотни. И за да докажем, че има подчертано мелодично докосване , това без съмнение е песента 'My proti nam". Тази работа била широко критикувана заради патриотизма и расизма и текста против циганите, но е успешна, защото, въпреки останалите неща, засяга реални и социални проблеми. От друга страна Орлик се опитват да се разграничат от нацизма с ясна алюзия към немските скинхедс с песента “Faschos”: „Вие може да идвате и да пиете нашата чудесна бира, но по-добре си стойте в Германия, ако това, което искате, е да се разхождате с вашата свастика.” Не може да си представите успеха, който бандата е имала тези години… Албумът на Orlik 'Oi! - Milos Frýba for president!' е продаден в 150 000 копия само в Чехия, което е безпрецедентен успех в света на скинхедс. Следващата година, 1991, Orlik "удрят" отново със своят втори албум 'Demise' (смърт). Скандален албум от началото до края. Албумът започва с 'Bílá League', чиито текст се разнася из цялата страна, обяснявайки за нелегалната имиграция и циганската престъпност.

Може да си представите недоволството сред „политически коректните”, след като 'Demise' е публикувана. Този албум е с повече от петнадесет песни и обхваща широк спектър от проблеми и въпроси. За мен най-добрите песни са 'Djovi metr', 'Skinhead' (свързана с пънк бандата Try Sestri, за които споменахме в началото), 'Boty' и 'Teror'. Това LP, без да оставя Oi! Саунда, бих казал е в по-експериментални щрихи, ясно личащи в ‘Minuta Тicha", или "zpráva pro tisk", където тона на гласа се променя, а също и ритъма на песента, както и в началото на "Ty vole, Láio".

Сред публиката на концертите на Orlik има голям брой скинари, че имат лошо поведение (което дразни членовете на групата), тези събития поставят Orlik в светлината на прожекторите на медиите и дава открита възможност за атака на групата, докато тя бива обявена извън закона и преследвана. Заглавието "Demise" е предупреждение и това е последният албум на групата, която най-накрая се разформирова. Но това, което никога не прощават политически обвързаните скинари е, че Orlik се появява по телевизията с молба да се спрат боевете с циганската общност. След разпадането на Orlik, Даниел Ланда, двадесет и пет годишен, продължава музикалната си кариера самостоятелно и през 1993 г. той записва първия си соло албум "Valcik", което отбеляза началото на кариерата ми и до днес, като Даниел Ланда все още е активен в музиката, със седемнадесет солови албума, последните два през 2009 г. В началото на соловата си кариера, той подписва договор с EMI, които държат правата на всички негови песни, включително песните на Orlik. Днес Ланда, женен и с две деца, се обявява само като патриот, но е публично идентифициран като ултра-националист. Той е много активен и сътрудничи в най-разнообразни дейности като филми или театър, митинги и фондацията за безопасно шофиране. Можете да научите повече за него на www.daniellanda.cz .

Любопитното е, че министър-председателят на Чешката република Мирек Тополанек, цитира през 2008 г. в парламента стих на Даниел Ланда, взет от неговата песен ”Forbes" от албума "Smrtihlav" (1998), който гласи: "... дори най-големия глупак има своите граници".

Великото на Оrlik е, че те са първата чешка скинхед банда, която има смелостта да открие пътя за легионите от скинхед банди, които наводняват чешката сцена в началото на 90-те години. И аз бих добавил, че днес, двадесет години по-късно, много банди, скинарски или не, свирят кавъри на Orlik на концертите си. Без съмнение, Orlik е музикална легенда в и извън Чешката република.Violent Storm

R.A.C. банда от Кардиф, Уелс Violent Storm смесват пънк с метъл елементи, за да направят уникален за времето си звук, с текстове засягащи расови въпроси, И.Р.А и хулиганизъм. Групата е основана през 1986 г. и съществува до 1992 г., когато четирима от членовете на групата загиват в автомобилна катастрофа по пътя си за летището, от където трябвало да отпътуват за Испания за един от R.A.C. фестивали в страната. Фестивалът се провел, като паметта на загиналите била почетена с едноминутно мълчание.

Единственият оцелял в инцидента вокала на групата Били, сформирал нова банда - Celtic Warrior, наречена така по името на първият и единствен албум на Violent Storm. Малко след катастрофата SHARP – ове издраскват местния пъб на групата с надписа „ Четрима умряха, остава още един”. Celtic Warrior продължава да подържа духа на Violent Storm жив свирейки техни песни по концертите си. Всяка година във Великобритания се провеждат мемориални концерти в памет на загиналите музиканти – Кейси, Браян, Дарън и Джейсън. Били става част от друга WP група наречена “The Order”, също така пише текстове и за бразилците от “Fist of Steel”.