„Победата на вярата" (1933) (с вградени български субтитри)

Считан за изчезнал почти 70 години, филмът на Лени Рийфенщал -- „Победата на вярата", отново е достъпен да кино аудиторията. Ключова творба в развитието на националсоциалистическата пропаганда „Победата на вярата" представлява амбициозен документ от Държавния партиен конгрес, проведен в Нюрнберг през 1933 г. Пуснат в началото на 1934 г., филмът бил популяризиран от националсоциалистическата партия, като мощно средство за нейното представяне пред германската нация. По-късно през същата година, Фюрерът е принуден да направи радикална чистка сред ръководството на СА, по-точно срещу Ернст Рьом и неговите поддръжници, останала в историята, като „Нощта на дългите ножове". Тъй като Рьом присъства в много от сцените на „Победата на вярата", лентите с филма са иззети на територията на целия Райх. Фюрерът поръчва на Лени Рийфенщал да заснеме нов филм, този път за партийния конгрес през 1934 г., който да замести „Победата на вярата" -- така се ражда легендарния „Триумф на волята".

В продължение на десетилетия се е считало, че няма оцеляла лента на „Победата на вярата". През 2003 г. (годината на смъртта на Рийфенщал) в Англия най-неочаквано за всички, е открито неизвестно копие на оригинала на филма, което било оставено за съхранение в киноархив в началото на 1934 г. По тази причина през 2003 г. Рийфенщал посещава Англия, за да получи едно копие, на копието, на своя оригинален филм.

Не така прецизен, както „Триумф на волята", филмът „Победата на вярата" представя „по-документално" атмосферата в партийните редици през първите месеци от завземането на властта. Революционният полъх от Кампфцайта още не е утихнал, но във всеки кадър личи безграничната вярност и вяра във Фюрера на всички националсоциалисти. Само за няколко месеца Германия е променена и под благословеното водачество на Адолф Хитлер започва най-великата и славна епоха в историята на Райха и Европа.


Popular posts from this blog

Кой ненавижда национализма?

Митът и истината за амазонките

Erschiessungskommando - Henkerszeit (2019)

БЪДЕТЕ БЪЛГАРИ ПО ПРИЗВАНИЕ!

Der Bohse Wolf - Das Ist Deutschland (2019)

Бойкот на разума